Violvägen
Mot bakgrund av den utredning om markförhållanden som bolaget hade kännedom om och det faktum att delar av två hus hade rivits redan på 1990-talet, började Varbergs Bostad titta närmare på beståndet på Violvägen. 2014 gjorde man en förnyad markutredning. Varbergs Bostad lät installera mätpunkter som sedan dess mäter husens rörelser kontinuerligt. Det stod snabbt klart att utmaningarna var både stora och svåra.
Mätningarna visade en allvarlig och omfattande sättningsproblematik och man konstaterade snabbt att husens tunga betongkonstruktion inte var anpassad för rådande markförhållanden. Samtidigt vittnade hyresgäster om påverkad boendemiljö med bland annat innerdörrar och fönster som kärvar på grund av sättningar. Man konstaterade att husen på Violvägen inte gick att rädda, utan måste rivas.
Det beslutades att husen på Violvägen skulle rivas på cirka 10 års sikt, med de kontinuerliga mätningarna som utgångspunkt. Redan 2018 visade mätningarna att huset på Violvägen 4 hade sjunkit så pass mycket att det behövde rivas omgående. Befintliga hyresgäster, på ordinarie hyreskontrakt, som önskade bo kvar i Bua erbjöds en ny lägenhet i det övriga beståndet. Denna inriktning kvarstår än idag.